Дечја недеља 2021

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

И ове школске године  у периоду од 4.10.-10.10. 2021. год. обележена је Дечја недеља под слоганом “Дете је дете да га волите и разумете” (стих песме “Дете”-Љ. Ршумовић).

Ученици млађих разреда Дечју недељу обележили су кроз следеће програмске активности:

1. дан (понедељак) 04.10. 2021. год.- Имам право да.../Немам право да...

Кроз дату активност ученици су износили свој став и размишљања на дату тему, дискутовали, размишљали, размењивали искуства и што је најважније учили да разумеју себе и друге, да користе права, али и да поштују обавезе у реалним свакодневним ситуацијама. Најпре су заједничким снагама изналазили решења на тему:                                   

"Имам право да...али немам право да ..."

На пример: Имам право ДА КАЖЕМ ШТА МИСЛИМ/ али немам право да ВРЕЂАМ. Колико су били креативни може се видети на фотографијама.

2. дан (уторак) 05.10. 2021. год. - Спортски дан

Овај дан је обележен заједничким учешћем свих ученика млађих разреда на спортском терену. Ученици нису крили узбуђеност и задовољство због могућности да одмере снаге на спортском терену. Кроз штафетне игре приређена им је угодна атмосфера у којој су уживали сви, а посебно ученици 1. разреда којима је први пут да осете чар заједничког учешћа у одређеним школским активностима. 

3. дан (среда) 06.10. 2021. год. - Учимо од вршњака

Кроз дату активност покушали смо да развијемо интеракцију, да научимо од себи сличних, да саслушамо њихова интересовања, да поделимо своја. Ученици су кроз комбинацију слике и речи показали и поделили своја интересовања која су шаролика а крећу се од гимнастике, моде, компјутерског програмирања, шаха, футсала, до мануелних попут повезивања струје или градитељских способности. Усред мноштва идеја и заиста интересантних хобија одабрали смо неколико који ће бити и више него јединствен репрезент њихове маште и креативног стваралачког дара.

4. дан (четвртак) 07.10. 2021. год. - Правимо лутку/маскоту дечје недеље

Будући да велике спортске свечаности имају своју маскоту која истовремено има и одговарајуће име и значење, ове школске године одлучили смо да се поведемо датим примером. Дечју недељу замислили смо као јединствену спортско-ликовну свечаност у којој нема апсолутног победника већ су сви ученици овенчани успехом јер као што слоган Дечје недеље каже “Дете је дете да га волите и разумете”, свако дете има жељу да буде најбоље, да буде прво, јединствено, оно коме се сви диве. Из тог разлога омогућили смо им да сви они носе исто име ПОБЕДНИК, баш као што сви они само ДЕЦА. Наиме, ученици су за ову активност од куће донели материјал који је добио нову употребну вредност и значење. Тако су ученици трећег разреда израдили неколико маскота које поред естетске вредности имају и своја имена Задовољко, Срећко, Расположенко, Победник, Смешко. Имена која су ученици осмислили одраз су задовољства које је владало током ове активности.

5. дан (петак) 08.10. 2021. год. - Посета библиотеци

Последњи дан Дечје недеље био је посвећен посети библиотеци. Ученици 1. и 2. разреда посетили су Издвојено одељење Библиотеке Осечина ( Библиотека Осечина ) у Пецкој, док су ученици 3. разреда час имали у школској библиотеци где им је приближена књига као инструмент за нова сазнања која су надохват руке и које је потребно пригрлити како би свет видели другачијим очима. Научили  смо да откривамо скривена значења порука које нам шаље текст и обогатили свој речник како би нам комуникација била успешнија. Ученици 4. разреда су читали књиге из своје одељенске библиотеке, учествовали у дискусији разменом ставова ЗА и ПРОТИВ, припремали себе на даљи пут школовања ишчитавањем примереног књижевног штива. 

У име Актива учитеља

Душица Рацковић1234

Pogodaka: 722