Весело позорје

 

У среду, 12. 02. 2014. године у нашој школи гостовали су глумци Позоришта на Теразијама из Београда – Наташа Балог и Веселин Стијовић.

veselo pozorje 9

Извели су представу прилагођену деци школског узраста од првог до осмог разреда основне школе. Сам наслов „Весело позорје“ говори да представа има комични карактер, тј. сцене које се играју презентују наша три велика писца, комедиографа: Нушића, Сремца и Ћопића.

Представа има три сцене:

  1. Стеван Сремац – „Поп Ћира и поп Спира“, сцена по повратку попа Ћире из Темишвара. Ћира „подноси извештај“ попадији Перси у вези са боравком у Темишвару и држањем пред Владиком. Наравно, коњски зуб је неизбежан део приче чија је жртва, управо, поп Ћира!
  2. Бранислав Нушић – „Милан и Марица“ (једночинка)veselo pozorje 8

Веома комична и разиграна „љубавна сцена“ за децу у којој су актери дечак од 12 и девојчица од 13 година.

  1. Бранко Ћопић – „Доживљаји Николетине Бурсаћа“

Сцена: незгодан сапутник

Николетина покушава да реши партијски задатак и после много перипетија успева да пребаци на ослобођену територију девојчицу Ерну, која је игром случаја Јеврејка.

Сам приступ представи је необичан, а сама позоришна представа има едукативни, образовни, естетски, морални и уметнички садржај. Ученици су и сами учествовали у представи. Упознали су се са елементарним појмовима из позоришне уметности. Глумци су се шминкали, маскирали, облачили на сцени и тако ученицима разоткрили шта се дешава иза сцене и шта све гледалац не може да види.

Pogodaka: 2275