Толеранција 2015.

tolerancijaУ ОШ „Војвода Мишић“ Пецка поводом међународног Дана толеранције који се обележава сваке године 16. новембра организовано је низ активности и радионица  који су се ове године надовезале на претходне активности (Дан тачке и Ноћ вештица)  и посвећене су слепим и слабовидим особама као и подстицању религијске толеранције.

Ученици су на часовима ликовне културе Брајевом азбуком исписивали поруке, на часовима одељењског старешине и физичког васпитања спроведене су радионице под називом „У мраку“, а педагог  школе, Биљана Вукашиновић, одржала је  предавање и радионице на тему толеранције.

Свакодневно пристижу различите информације о насиљу и порасту агресивности код младих. Сви сугеришу да је неопходно да се деца уче толерантном понашању,  а да је и њима самима нејасан појам толеранције.

Према УНЕСК-у Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим и у светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи. Она је заснована на знању, отворености, комуникацији и слободи мишљења, савести и уверењу. Толеранција је хармонија у различитостима. То није само морална дужност, то је политички и законит захтев. Толеранција је врлина која мир може учинити могућим.

Ретка су деца која ће разумети шта смо хтели да кажемо. Најкраће објашњење је да бити толерантан значи задржати своје мишљење и ставове, а да друге које другачије мисле не малтретирамо, не прогањамо, не понижавамо и физички не угрожавамо. Понашање можемо изменити на више начина:

-             личним примером (деца уче опонашајући нас);

-          разговорима и у породици и у школи ( дати одговоре на све њихове недоумице јер је знање најмоћније оружје);

-      радионицама (кроз најприроднији начин – игру, ученике научити шта значи  бити толерантан).

Pogodaka: 1858