Међународни месец школских библиотека 2020

29. 10. 2020. године

МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКА

 

Поводом Међународног месеца школских библиотека, који се у целом свету обележава у месецу октобру, а са жељом и циљем да оживимо лепу реч и да наше ученике мотивишемо да откривају чаробни свет књижевности, Активи наставника српског језика и ликовне културе са својим ученицима и ученицима четвртог разреда и њиховом учитељицом Данком Васић, а у сарадњи са Издвојеним одељењем   Библиотеке „Осечина“, у Пецкој, организовали су низ активности у складу са мерама које је прописало Министарство просвете ради спречавања ширења заразне болести Covid-19.

 

Желели смо да нашим активностима подсетимо на лепоту писане речи и на значај читања у животу сваког човека. Навика и култура читања стичу се управо овде, у основној школи, у библиотеци.

Најбоља препорука за читање јесте размена наших читалачких искустава, зато смо писали о књигама које волимо да читамо, правили смо паное како бисмо и друге подстакли да прочитају нешто ново. Наше радове изложили смо на начин који указује на најбољи и најлепши пут, а то је пут који води у библиотеку, школску и ИО Библиотеке „Осечина“ у Пецкој.

Међународни месец школских библиотека јесте својеврсни споменик читању, књизи и библиотеци. Истицали смо то током целог месеца, свакодневно. Поред ликовних радова и кратких есеја, израде паноа, наши ученици, у складу са новим околностима, носили су и маске на којима су исписивали најлепше цитате о књизи, читању, значају читања. Обележили смо и рођендан нашег великог Иве Андрића, који је, ето, рођен у месецу који слави књигу. Чини се да случајности, заиста, не постоје.

Један прелепи цитат каже да је књига вреднија од свих споменика, верујемо да смо током овог месеца успели да оживимо ову мисао и надамо се да ће она бити увек са нама, не само у октобру месецу.

 

Актив наставника српског језика

Актив наставника ликовне културе

Учитељица Данка Васић

ИО Библиотеке „Осечина“ у Пецкој

Координатор: Ана Јокић

mmsbmmsb1mmsb2mmsb3

Pogodaka: 862